Servies beschilderen

 

Handgeschilderd Aardewerk Servies, altijd uniek en origineel!

In Het Huiskamertatelier wordt aardewerk servies naar eigen idee beschilderd. Er zijn verschillende mogelijkheden voor workshops maar je (schilder)wensen kunnen ook in opdracht verwezenlijkt worden. Denk aan relatiegeschenken en geboortecadeau's.                    

 

Mijn naam is Rebecca van Litsenburg- Jansen. Geboren en getogen Eindhovense. Altijd creatief doch zakelijk bezig geweest! Sinds 2003 werk ik bedrijfsmatig vanuit mijn Huiskameratelier met aardewerk servies (keramiek).   

Het atelier onderscheidt zich door de bijzondere, gastvrije sfeer en het ruime assortiment aardewerk servies en de vele techniekmogelijkheden. Het assortiment bevat oa. kommen en bekers in veel soorten en maten, borden, schalen, vazen, spaarvarkens enz.

 

We verzorgen feestelijke, creatieve workshops servies beschilderen voor individuen of groepen in alle mogelijke samenstellingen, van 1 - 100 jaar, ter opluistering van o.a. teamuitstapje, vrijgezellenfeestje,babyshowers, familiefeest, kinderfeestje, zomaarfeestje enz. We hanteren geen vaste workshoptijden want de klant is koning! Bij reservering kun je de aanvangstijd (indien mogelijk) zelf bepalen tussen 9.30 uur - 20.00 uur, van maandag t/m zondag. We hanteren wel vaste workshopprijzen. Workshop op maandag en dinsdag, +/- 2 uur, (vanaf) € 20 euro pp. Workshop op maandag t/m zondag, +/- 3 uur, € 30 pp. We staan open voor speciale wensen /ideeen. Neem contact op voor overleg en/of een offerte. Het atelier kan maximaal 35 gasten plaatsen. Vanaf 10 personen verzorgen we in overleg een workshop op locatie.

Naast het verzorgen van de workshops  werk ik in opdracht (relatiegeschenken, geboortecadeau's, huwlijksgeschenk) en maak ik ( te verkopen) vrij werk.

Het servies is biscuit gebakken, ambachtelijk gemaakt, nog ongeglazuurd aardewerk. Na beschilderen met de gekleurde onderglazuur wordt het servies verder afgewerkt en afgebakken met een overglazuur. Hierdoor is het servies als normaal bruikbaar en geschikt voor de vaatwasser (mens of machine?). Het aardewerk is van nederlandse makelij, de glazuurverf is afkomstig uit Zuid Afrika. 

Waar?

Het Huiskameratelier voor Tafelzaken is een salon- en werkatelier aan huis. Een bijzonder inspirerend oud huis (1932) met gezellige tuin te Geldrop, dicht bij centrum Eindhoven.

Workshops

In een workshop beschilder je 1 of meerdere serviesdelen naar je eigen idee. Er zijn workshops denkbaar voor elke gelegenheid. Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet. Kijk onder het kopje Workshops voor een specifieke uitleg.

In iedereen schuilt een kunstenmaker, dus ook in jou! Maar denk je echt 2 linkerhanden te hebben? Geen nood, er zijn veel tips & trucs voor iedereen om tot een verrassend resultaat te komen.

De workshop is een heerlijk creatieve bezigheid in een inspirerende omgeving. Bovendien is het een 'slimme' activiteit; je bent een paar uurtjes zoet, je hoeft misschien niet meer op zoek naar een cadeau en het servies is als normaal bruikbaar.

 Diverse workshops.

1. Partyworkshop voor groepen 

2. Individuele workshops                                                                                        

Hoe werkt nou zo'n workshop? Een korte schets.

Individueel schilderen: afhankelijk van het budget dat je gaat besteden kun je serviesdelen uitzoeken. Dat is op zich al een uitdaging want de keuze is groot. Natuurlijk wordt goed besproken wat de mogelijkheden zijn met de beschikbare materialen, maar in principe kun je geheel naar eigen idee je stuk beschilderen.  Inspiratie d.m.v. veel voorbeelden en al geschilderde stukken, voorbereiden d.m.v. tekenen en daarna beschilderen. Het is best een tijdrovende bezigheid dus je hebt de beschikbare workshoptijd meestal hard nodig! Tussendoor heb je natuurlijk wel voldoende gelegenheid voor een drankje en hapje en  kletspraat.

 

Als groep een compleet servies beschilderen: afhankelijk van het besteedbare totaalbudget van de groep ( 10 personen x € 30 = € 300 te besteden) wordt er door de feestneus ( bruid, jarige, jubilaris etc.) een servies uitgekozen. Meestal wordt er vooraf al een mogelijk servies klaargezet. Dat is leuk binnenkomen en de feestneus wordt niet helemaal voor het blok gezet.... Degene waar het om gaat mag aangeven in welk thema het servies wel/niet beschilderd mag worden. Zij/ hij bepaalt ook welke kleuren de groep gaat gebruiken bij het beschilderen  van dit unieke servies. Iedereen in de groep beschildert minimaal 1 en soms wel 2-3 stukken, afhankelijk van de servieskeuze.

Nu komt het aan op inspiratie! Soms helpt een glaasje bubbels ......

Veel hulpmiddelen zijn beschikbaar, als boeken, kaarten, sjablonen etc. Er heerst een vrolijke chaos tot iedereen geconcentreerd aan het werk gaat, want je wilt ten slotte wel goed voor de dag komen met je creatieve uitspatting. Na een paar zoete uurtjes is het servies beschilderd en gesigneerd! De groep komt weer tot leven en zal elkanders kunstwerken vol bewondering ten hemel prijzen.......

Het echte resultaat laat echter nog even op zich wachten. Het servies moet nog afgewerkt en afgebakken worden. Na 10-14 dagen kan het pakket opgehaald worden. Het zal er nog veel mooier uitzien door de glans en de heldere kleuren die door het bakken naar boven komen.

 

Het afwerkproces:

Het aardewerk servies wordt voorzien van een overglazuur en vervolgens boven 1000 graden C afgebakken. Het moge duidelijk zijn dat er bij deze hoge temperatuur invloeden meespelen die ik niet altijd in de hand heb. Er kunnen zich onverwachte bewegingen voordoen in zo'n keramiekoven. Stukken kunnen omvallen en vastbakken aan een ander stuk of breken. Ook het aanbrengen van de overglazuur is handwerk en kan onregelmatigheden met zich meebrengen. Deze bedrijfsongevalletjes komen niet vaak voo,r maar indien een serviesdeel niet bruikbaar of toonbaar is geworden wordt altijd een passende oplossing gezocht.

 

Heb je verdere informatie nodig of andere vragen c.q. wensen, neem dan contact op met 0622797887 of mail info@huiskameratelier.nl

 

-

 

 

 

 

 

 

Huiskameratelier
Rebecca van Litsenburg
Eindhovenseweg 23
5664 HC Geldrop
06 22 79 78 87
(040) 28 55 017
info@huiskameratelier.nl